MASCOT

maailman laidalla
MASCOT - Patagonia - 2014
24. Helmikuuta 2014

Tested to work – myös äärimmäisissä olosuhteissa maapallon toisella puolella. MASCOT toimitti vaatteet kivenkovalle Ultima Patagonia -retkikunnalle, joka parhaillaan kamppailee yhdessä maailman ankarimmista ja luoksepääsemättömimmistä paikoista.

Kuten tutkimusretkikunta, MASCOTkin etsii jatkuvasti uusia haasteita ja kokemuksia pystyäkseen kehittämään ja tuottamaan maailman parhaita työvaatteita. Planeettamme tuskin tarjoaa haastavampia paikkoja kuin Diego de Almagro -saari Chilen rannikolla, ja juuri täällä MASCOTin työvaatteet joutuvat todelliselle koetukselle ja testataan käytössä – Tested to work. Aloitamme tarinan siirtymällä historiassa lähes puolen vuosituhannen taakse...

Huomiotakki - MULTISAFE - 2014

Vuosi on 1535. Espanjalainen conquistador Diego de Almagro kokoaa 500 espanjalaista sotilasta, 100 afrikkalaista orjaa ja 10 000 yanacona-intiaania ja jättää espanjalaisten valloittaman inkojen pääkaupungin Cuzcon. Armeija liikkuu etelään kohti Chileä – koskematonta, neitseellistä Chileä, joka on yksi harvoista Etelä-Amerikan alueista, jota ei ole vielä tyhjennetty kullasta. Optimismi on yhtä suurta kuin ahneus, mutta tutkimusmatka ei suju toiveiden mukaan.

Puolentoista vuoden piinan jälkeen conquistador ja hänen seurueensa joutuvat kuitenkin toteamaan, että Chilen olosuhteet ovat liian ankarat. Rankkasade, kylmyys, myrskyt ja jatkuva kamppailu kapinallisia intiaaniheimoja vastaan saa ensimmäisen Chilessä käyneen eurooppalaisen kääntymään takaisin pohjoiseen kohti Cuzcoa – ilman kultaa. Chileen hän jättää brutaaleja muistoja ja vasemman silmänsä, jonka hän menetti taistelussa – ja paljon myöhemmin kyseenalaisen kunnian saada raaka ja erityisen luoksepääsemätön saari nimetyksi mukaansa.

DA50F395-CCD3-47D2-826A-F3204D298C61 - Patagonia - 2014

Tammikuu 2014. On kulunut 479 vuotta siitä, kun Diego de Almagro johti armeijansa kohti Chileä, ja Natalia Morata yhdessä 23 muun seikkailunhaluisen tutkimusmatkailijan kanssa on suuntaamassa kurssin Chilen pääkaupungista Santiagosta kohti – Diego de Almagroa. Saari, joka on nimetty espanjalaisen conquistadorin mukaan, mutta jota tämä ei koskaan saavuttanut. Saari, jonka vuotuinen 10 metrin sademäärä lähentelee maailmanennätystä, ja jota lähes 100 km tunnissa ja voimakkaamminkin puhaltava tuuli säännöllisesti pieksee.

Kyseessä on myös saari, jonka ranskalais-chileläinen tutkimusretkikunta Ultima Patagonia on tammi-helmikuussa 2014 päättänyt tutkia tehdäkseen ihmeellisiä havaintoja ja tieteellisiä läpimurtoja. Ranskalainen Centre Terre -järjestö lähettää seitsemännen kerran tutkimusretkikunnan kalkkikivisaarille Patagonian länsiosaan, ja joukko koostuu geologeista, biologeista, sukeltajista ja luolatutkijoista. Saaret sijaitsevat lähellä Magalhãesinsalmea ja Kap Hornia, ja ne ovat tieteellisesti ainutlaatuisia, sillä ne ovat täysin eristyksissä maantieteellisesti ainutlaatuisissa subpolaarisissa olosuhteissa. Aikaisemmilla tutkimusmatkoilla on löydetty arkeologisia jäänteitä kawesqar-intiaaneista, jotka ovat eläneet alueella yli 6000 vuotta, luolamaalauksia, marmorijäätiköitä ja uusia eläinlajeja. Lisäksi on löydetty valtava luola, jossa oli sinivalaan luurangon osia – valaiden hautausmaa 37 m Tyynenmeren pinnan yläpuolella.

MASCOT® MULTISAFE Takki - Patagonia - 2014

Aikaisemman tutkimusmatkan yhteydessä vuonna 1997 retkikunta vieraili lyhyesti eteläisimmällä saarella, Diego de Almagrolla. Tämä ei riittänyt. Tällä kertaa retkikunta viettää saarella kaksi kuukautta. Mukana maailman laidalla heillä on kaikki mahdolliset tarpeelliset varusteet, sillä näillä leveysasteilla, joilla sääolot ovat mielipuoliset, oikeat varusteet ovat elintärkeitä. Tämä koskee kaikkea teknisistä varusteista, makuupusseista ja teltoista vaatteisiin, joita tutkimusmatkailijat käyttävät perusleiriä rakentaessaan, luolia tutkiessaan, vuorille kiivetessään ja ankarassa maastossa vaeltaessaan. Tässä MASCOT tulee kuvaan mukaan. Tanskalainen työvaatevalmistaja on varustanut retkikunnan jäsenet laajalla valikoimalla työvaatteita, alkaen antibakteerisista alusvaatteista, t-paidoista, huppareista ja lämpöalusvaatteista vöihin, päähineisiin, housuihin ja takkeihin.
- Asia voidaan ilmaista hyvin yksinkertaisesti: ilman oikeita vaatteita olet kuollut, toteaa Natalia Morata, kun satelliittiyhteys kerrankin toimii. Hän on luolatutkija ja kokenut tutkimusretkikuntien jäsen – ja yksi monista MASCOTin lojaaleista jälleenmyyjistä ympäri maailmaa. Päivätyökseen hän myy MASCOT-tuotteita Natmor-myymälässä Chilen pääkaupungissa Santiagossa. Tällä hetkellä hän on linnuntietä 150 km päässä lähimmästä asutuksesta ja siis hyvin kaukana kotoa. Ja hän rakastaa sitä:

- Autiolla saarella asuminen ja eläminen on jotain aivan erityistä. Pelkkä tunne siitä, että on paikassa, jossa kukaan ihminen ei ole aikaisemmin käynyt, on aivan uskomaton tänä globaalina aikakautena. Monet tutkimusmatkailijat ovat aikojen kuluessa purjehtineet tämän saaren ohi ja nähneet sen uskomattomat kalkkikivimuodostelmat, luolat ja marmorijäätiköt. Mielettömät sääolot ovat kuitenkin aikaisemmin tehneet saaren tutkimisen mahdottomaksi, mutta me olemme hyvin valmistautuneita ja olemme täynnä tutkimisen ja löytämisen halua sekä seikkailunhalua, kertoo Natalia Morata.

Lehdistö 2014 - Patagonia

Näillä leveysasteilla – 51° 25′ 0″ S, 75° 8′ 0″ W – säätila määrää päivän kulun.
- Säätä vastaan ei kannata taistella. Sade on aivan käsittämätön vuotuisine 10 metrin sademäärineen, ja tuuli on ajoittain 120 km/t. Kun sää tulee hulluksi, vetäydymme vasta rakennettuun ”mökkiimme”. Kun palaamme mantereelle helmikuun lopussa, hävitämme tietenkin kaikki mökin jäljet. Mökki on 30 m2 suuri, ja siinä on pieni keittiö, tulisija ja kylpyhuone. Lisäksi meillä on kaksi suurta telttaa varastona varusteille, pieni mökki generaattorille ja viisi kupolitelttaa, jotka on nostettu maanpinnan yläpuolelle, ja joissa me yövymme. Kun sää sallii, lähdemme ryhmissä 3-4 päiväksi kerrallaan tutkimaan luolia ja muita paikkoja, jotka olemme valinneet etukäteen satelliittikuvien perusteella. Se on onnea, sanoo Natalia Morata.

Samoin kuin muut tutkimusmatkan osanottajat, hän haluaa tallettaa ikuisesti muistot Ultima Patagoniasta, ja samalla jakaa käyttökelpoiset, tieteelliset kokemukset muun maailman kanssa. Tämä sama pätee myös MASCOTiin, joka haluaa käyttää Diego de Almagrolta saadun palautteen kehittääkseen edelleen maailman parhaita työvaatteita – Tested to work äärimmäisissä olosuhteissa maailman laidalla.