Laosin uusi kauppa- ja teollisuusministeri tutustumassa MASCOTiin

2021_Laosin uusi kauppa- ja teollisuusministeri tutustumassa MASCOTiin_<span>Sompheng Saysompheng-Poul Skov Petersen MASCOT Laos</span>
28. Toukokuuta 2021
Sompheng Saysompheng nimitettiin kaksi kuukautta sitten Laosin uudeksi kauppa- ja teollisuusministeriksi. Yksi uuden ministerin ensimmäisistä käyntikohteista oli MASCOT. Mukana vierailulla oli ministeriön tärkeistä virkamiehistä koostuva delegaatio.

Ministeri halusi saada käsityksen Laosin johtaviin kuuluvan vaatetusteollisuusyrityksen toiminnasta ja erityisesti siitä, mitä MASCOT tekee työympäristön hyväksi. Ennen nimittämistään kauppa- ja teollisuusministeriksi Sompheng Saysompheng toimi työ- ja sosiaaliministerinä ja on siksi kiinnostunut työntekijöiden työoloista.

MASCOTissa ei tehdä vuorotyötä, ja ylitöitä vältetään mahdollisimman pitkälle, etteivät työntekijöiden perhe-elämä ja vapaa-aika kärsisi työnteon kustannuksella. Laosissa toimii vain kaksi työympäristöä koskevan SA8000-sertifikaatin saanutta yritystä, ja MASCOT on niistä toinen.

MASCOTilla on oma terveysasema, jossa on tähän asti työskennellyt yksi täysipäiväinen lääkäri ja kaksi täysipäiväistä sairaanhoitajaa. Ministerin vierailupäivänä asemalla aloitti vielä toinenkin lääkäri, joten nyt täysipäiväisiä lääkäreitä on kaksi. MASCOT laajentaa myös itse terveysasemaa. Tarkoituksena on kasvattaa sen kokoa lähes kaksinkertaiseksi. Ministeri oli mielissään siitä, että kaikki tehtaan työntekijät ovat julkisen sairausvakuutuksen piirissä. Laosissa tämä ei ole kovin yleistä, koska se tarkoittaa työnantajalle viiden prosentin lisäkustannuksia palkan lisäksi.

2021_Laosin uusi kauppa- ja teollisuusministeri tutustumassa MASCOTiin_Sompheng Saysompheng-Poul Skov Petersen MASCOT Laos

Ministeri halusi vierailullaan tutustua ulkomaalaisten yritysten toimintaan Laosissa, mutta myös saada käsityksen MASCOTin toimista koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä. Kaikkien MASCOTin työntekijöiden ja vierailijoiden ruumiinlämpö mitataan tehtaalle saavuttaessa. Kuumeisia ei päästetä sisään, ja heitä kehotetaan menemään covid-19-testiin. MASCOT edellyttää kaikkien tehtaalla olevien käyttävän kasvosuojaa, ja kaikille työntekijöille on jaettu myös visiirit. Käsihuuhdetta on saatavilla eri puolilla tehdasta, ja työntekijöitä muistutetaan pesemään kätensä vähintään kahden tunnin välein.

Ruokalassa koronaviruksen leviämistä pyritään ehkäisemään väliseinillä. Yhdessä huoneessa on sairaalasänky ja WC. Jos jollain työntekijällä epäillään covid-19-tautia töihin saapumisen jälkeen, hänet ohjataan kyseiseen huoneeseen.

Ennen vierailun päättymistä Sompheng Saysompheng ilmaisi tyytyväisyytensä MASCOTin panostuksiin hyvän työympäristön luomiseksi ja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

2021_Laosin uusi kauppa- ja teollisuusministeri tutustumassa MASCOTiin_Sompheng Saysompheng-Poul Skov Petersen MASCOT Laos