MASCOT® WORKWEAR

Tuotesanasto

Työvaatteissa ja turvajalkineissa on monenlaisia teknisiä yksityiskohtia. Tärkeimmät niistä on kuvattu alla. Kysy, jos haluat lisätietoja!
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v x y z å ä ö
a
> Antura
Jalkineen ulommainen pohja, joka on suoraan kosketuksissa maan kanssa. Anturaa voidaan kutsua myös ulkopohjaksi tai pelkästään pohjaksi.
b
> Bambusta peräisin oleva hiilipöly
Niissä tuotteissa, jotka sisältävät bamburuo'osta peräisin olevaa hiilipölyä, on joitakin erityisominaisuuksia. Bambusta peräisin oleva hiilipöly tekee kankaista ennen kaikkea erittäin hyvin hengittäviä, joten vaatteet tuntuvat aina kuivilta. Bambulla on myös antibakteerisia ja eristäviä ominaisuuksia. Bambusta peräisin olevaa hiilipölyä löytyy viidestä MASCOTin alusvaatemallista, sillä hiilipölyn erityisominaisuuksista on hyötyä erityisesti silloin, kun materiaalia käytetään alusvaatteissa. Bambuhiilipölyä sisältävässä kangaslaadussa 870 on myös uv-säteilysuoja, jonka kerroin on yli 40.
c
> Cavalrytwill
Toimikas- eli twill-sidos, jossa kankaan pinnan rakenne on aivan omanlaisensa. Cavalry tarkoittaa ratsuväkeä ja nimi kertookin, että tätä materiaalia käytetään usein sotilaspuvuissa, erityisesti ratsuväessä. MASCOT käyttää tällaista kudontaa Tencel®-kangaslaadussa 203.
> Comfort-pohja
Pehmeä välipohja naulasuojan ja pohjan maan kanssa kosketuksissa olevan osan välissä.
e
> Ergonominen alumiinikärkisuoja
MASCOT on kehittänyt oman, ergonomisesti muotoillun kärkisuojansa, joka tavallisiin kärkisuojiin verrattuna suojaa jalkaa paremmin sekä leveys- että pituussuunnassa. Näin sekä iso- että pikkuvarvas pysyvät suojattuina, mutta pääsevät kuitenkin liikkumaan vapaammin. Lisätietoja kärkisuojista.
f
> Farkkukangas
Farkkukangas on 100-prosenttista puuvillaa toimikassidoksella.
> Farkkutaskut
Farkkutaskuilla tarkoitetaan housujen etutaskuja. Farkkutaskuiksi näitä taskuja kutsutaan siksi, että farkuissa usein on juuri tällaiset taskut. Taskujen yläreuna on pyöristetty, joten niitä on helpompi käyttää kuin vinoja etutaskuja. Taskut ovat tilavat ja helppokäyttöiset.
h
> Heijastava
Heijastavilla väreillä värjätyt kankaat näkyvät päivänvalossa tavallisia värejä käyttäviä kankaita paremmin, joten heijastavia värejä käytetään usein suojavaatteissa. Heijastimilla varustetut fluoresoivat kankaamme ovat EN471-sertifioituja.
i
> ISO EN 20344
ISO EN 20344 kattaa kaikki turvajalkineiden testaustavat (EN tulee sanoista European Norm, eurooppalainen standardi).
> ISO EN 20345
ISO EN 20345 kattaa kaikki turvajalkineiden ja -saappaiden perusvaatimukset (EN tulee sanoista European Norm, eurooppalainen standardi).
> Istuvuus
Vaatteiden tai jalkineiden muoto. MASCOTille hyvin istuvat vaatteet tarkoittavat sitä, että vaatteet mukautuvat käyttäjän vartaloon ja sen luonnollisiin liikkeisiin työpäivän aikana.
k
> Kutistettu
Kangas on kutistettu sitä valmistettaessa, joten se ei enää kutistu pesussa.
> Kieli
Kieli on se pehmeästä kankaasta tai nahasta valmistettu, kengännauhojen alla oleva jalkineen osa, joka suojaa jalkaa nauhoitetusta kohdasta.
> Kärkivahvike
Luja lisävahvike kengän kärjessä. Kärkivahvikkeet valmistetaan polyuretaanista, joten ne ovat erittäin kestäviä ja pidentävät jalkineiden käyttöikää. Kärkivahvikkeista on erityisesti hyötyä niille, jotka joutuvat usein työskentelemään polvillaan.
> Kulumisenkestävyystesti

Tällaiset laboratoriotestit tehdään kankaille Martindale-koneissa kansainvälisten säädösten mukaisesti. Näissä testeissä testattavaa kangasta hangataan mekaanisesti villaa vasten ja samalla mitataan, kuinka paljon hankausta kangas kestää, ennen kuin sen kuidut katkeavat, värit muuttuvat jne. Testit tehdään kaikille uusille kankaille, ja jo käytössä oleville kankaille tehdään pistokokeita. Testauspaikkoina toimivat MASCOTin laboratoriot Tanskassa ja Vietnamissa. Ks. myös repäisylujuustesti ja vetolujuustesti.

> Kärkisuoja
Turvajalkineiden kärjessä ja varpaiden päällä oleva suojaus. MASCOTin jalkineiden kärkisuojat on valmistettu joko alumiinista tai teräksestä. Jotta kärkisuoja hyväksyttäisiin, sen täytyy läpäistä 200 joulen pudotus- ja painetesti. MASCOT on kehittänyt omat, anatomisesti muotoillut kärkisuojansa, jotka suojaavat jalkaa muita markkinoilla olevia kärkisuojia paremmin sekä pituus- että leveyssuunnassa. Kärkisuojamme antavat myös enemmän liikkumisvaraa.
l
> Lenkkituki
Pitkulainen, jäykkä tuki, joka on asetettu kengän pohjaan kannan alle. Lenkkituki tasapainottaa jalkinetta ja helpottaa jalkaan kohdistuvaa painetta esimerkiksi tikapuilla seisottaessa. Lenkkituki myös tukee pohjaa, joten kenkä taipuu oikeista kohdista.
> Lesti
Lesti on ihmisen jalan muotoinen muotoiluväline ja sitä käytetään jalkineiden suunnittelussa ja valmistuksessa. Lestin tulee täyttää tietyt istuvuusvaatimukset ja anatomisesti oikeanlaisen muotoilun edellytykset. MASCOT panostaa erityisesti ergonomisesti oikeanlaisten lestien suunnitteluun. Jalkineiden istuvuus suunnitellaan tarkoin, joten jalka pääsee liikkumaan kengän sisällä tarpeen mukaan, mutta kenkä kuitenkin tukee jalkaa aina tarvittaessa.
> Liukastumista estävä
MASCOTin turvajalkineiden ominaisuus. MASCOTin liukastumista estävät pohjat auttavat ehkäisemään liukastumista ja kaatumista ja lisäävät näin työturvallisuutta. Jalkineiden pitävyyttä parannettaessa keskeisiä tekijöitä ovat käytettyjen materiaalien koostumus sekä pohjan kuviointi. Lisätietoja on kohdassa SRC.
m
> Muotoon leikattu
Muotoon leikatut tuotteet on suunniteltu mukautumaan kehon luonnollisiin liikkeisiin. Ne tuovat enemmän liikkumisvaraa aktiivisiin ja haastaviin työpäiviin.
> Monitoimilenkkituki
Pitkulainen, jäykkä tuki, joka on asetettu kengän pohjaan kannan alle. Lenkkituki tasapainottaa jalkinetta ja helpottaa jalkaan kohdistuvaa painetta. Monitoimilenkkituki toimii iskunvaimentimena, jotta liikkuminen olisi mahdollisimman tasaista ja miellyttävää. Lenkkituki myös tukee pohjaa, sillä se taipuu, jotta jalkinekin taipuisi juuri oikeista kohdista. MASCOT on kehittänyt monitoimilenkkituet itse.
n
> Nukkaantumaton
Kangas, joka ei nukkaannu. Nukkaantumattomiksi merkittyjen tuotteiden materiaali on testattu ja valittu siksi, että siitä ei irtoa kuituja tai se ei nukkaannu.
> Nukkaantuminen
Nukkaantuminen tarkoittaa sitä, että vaatteista irtoaa kuituja, jotka muodostavat vaatteen pinnalle nukkaa. MASCOT testaa sekä uudet että jo käytössä olevat kankaansa nukkaantumisen varalta aina ennen niiden hyväksyntää. Joissakin tuotteistamme on nukkaantumattomuudesta kertova merkintä.  Se toimii takuuna siitä, että nukkaantuminen pysyy minimissään. Ks. myös nukkaantumaton.
p
> Paljekieli
Kieli on se pehmeästä kankaasta tai nahasta valmistettu jalkineen osa, joka suojaa jalkaa nauhoitetusta kohdasta. Paljekieli on kiinnitetty kengän sisäpuolelta päälliseen ja sen tarkoituksena on varmistaa, ettei kenkään pääse hiekkaa ja likaa.
> Polyesteri
Erittäin kestävä keinotekoinen materiaali, jota käytetään usein yhdessä puuvillan kanssa. Polyesterin ja puuvillan sekoituksen ansiosta MASCOTin työvaatteet ovat erittäin kestäviä ja pysyvät muodossaan ja pitävät värinsä, vaikka niitä pestäisiin erittäin ahkerasti.
> Polyuretaani
Ks. PU.
> PU
Lyhenne sanasta polyuretaani. PU on vaahtoa, jota käytetään jalkineiden keski- ja ulkopohjissa. PU kestää -30 – +140 asteen lämpötiloja sekä mikro-organismeja ja kemikaaleja.
r
> Repäisylujuustesti
Kankaille tehdään laboratoriotestejä kansainvälisten säädösten mukaisesti. Repäisylujuustesti kertoo kankaan repäisynkestävyydestä. Testit tehdään kaikille uusille kankaille, ja jo käytössä oleville kankaille tehdään pistokokeita. Testauspaikkoina toimivat MASCOTin laboratoriot Tanskassa ja Vietnamissa. Ks. myös vetolujuustesti ja kulumisenkestävyystesti.
s
> Sisäpohja
Kaikissa MASCOTin jalkineissa on irrotettavat sisäpohjat. Ne ovat antibakteeriset ja pestävissä 40 asteessa, joten ne auttavat jalkahygienian hoidossa.
t
> Teollinen pesu
Teollisessa pesulassa pestyt vaatteet altistuvat korkeille pesulämpötiloille ja kemiallisille aineille. Kaikissa MASCOTin tuotteissa mainitaan erikseen, kestävätkö ne teollista pesua. Osa MASCOTin tuotteista on testattu teollista pesua koskevan ISO EN 15797 -standardin (ETSA) mukaisesti. Lisätietoja on kohdassa ISO EN 15797.
> Teipatut saumat
Teipattuja saumoja käytetään vedenpitävästä kankaasta valmistetuissa tuotteissa. Teippaaminen tarkoittaa sitä, että kaikkien saumojen taakse laitetaan leveä laminaatti, jota kuumennetaan niin, että se peittää koko sauman. Näin varmistetaan, ettei vesi pääse tunkeutumaan saumojen läpi.
> TPU
Lyhenne sanoista termoplastinen polyuretaani. TPU on jämäkämpää, kestävämpää ja joustavampaa kuin PU. TPU:ta käytetään ulkopohjissa, jotta pohjat kestäisivät kauemmin, pitäisivät paremmin ja taipuisivat joustavammin.
u
> UV-standardi 801 – ultraviolettisäteilysuoja
Työvaatteissa voi olla sertifioitu suojaus haitallista ultraviolettisäteilyä vastaan. Tästä kertoo UV-standardia 801 koskeva merkintä. Osa MASCOTin tuotteista on sertifioitu kyseisen standardin mukaisesti, mikä tarkoittaa sitä, että vaatteet suojaavat pitempään ja paremmin kuin mikään suojaava aurinkovoide. Hohenstein-instituutti on UV-testannut MASCOTin tuotteet. Testeissä yksittäiset tuotteet testataan sekä uusina että käytettyinä (pestyinä, kosteina, venytettyinä ja pidettyinä).
> Ulkopohja
Jalkineen pohja, joka on suoraan kosketuksissa maan kanssa. Ulkopohjaa kutsutaan myös anturaksi tai pelkästään pohjaksi.
v
> Vetolujuustesti

Kansainvälisten säädösten mukaisesti tehdyissä laboratoriotesteissä testataan kankaiden kyky kestää venymistä rikkoutumatta. Lujuustestit tehdään MASCOTin Tanskassa ja Vietnamissa sijaitsevissa testilaboratorioissa. Kaikki uudet kankaat testataan, ja jo käytössä oleville kankaille tehdään satunnaistestejä. Ks. myös repäisylujuustesti ja kulumisenkestävyystesti.

> Vettä hylkivä
Kevyt sade ei läpäise tällaista materiaalia, mutta materiaali ei kestä suuria määriä vettä tai kovaa sadetta.
> Vesitiiviys
Vesitiiviys määrittelee, kuinka korkeaa vedenpainetta (eli kuinka paljon vettä) materiaali kestää ilman, että vesi läpäisee sitä.
 

Aiheeseen liittyviä linkkejä

 
Mascot International A/S · Julsøvej 100 · 8600 Silkeborg · Danmark · Puh. +45 8724 4700 · Faksi  +45 8724 4701 · SE/Y-TUNNUS 1386 3385
Mascot International A/S
Julsoevej 100
8600 Silkeborg
Danmark

Puh. +45 8724 4700
Faksi  +45 8724 4701
SE/Y-TUNNUS 1386 3385