Turvallisuutta ja mukavuutta

ilman kompromisseja uudessa turva-asusarjassa
Suojavaatteet - MASCOT® MULTISAFE - 2014
7. Elokuuta 2014

Turvavaatteiden tarkoitus on perinteisesti ollut suojata käyttäjää ulkoisilta vaaroilta, kuten valokaarelta ja kipinöiltä. Näin vastaisuudessakin. Mutta nyt tulee uusi turva-asusarja, jonka kehittämisessä on otettu huomioon myös mukavuus, istuvuus, liikkumavapaus ja vaatteen yksityiskohdat, kuten taskut, hihnat ja säätömahdollisuudet.

Työasut tulisi testata käytössä ennen massatuotantoa. Juuri näin on tehty MASCOT® MULTISAFE-sarjaa kehitettäessä. Tuloksena on yhdeksän perusteellisesti testattua tuotetta, joissa ei ole tehty kompromisseja sen paremmin turvallisuuden, toiminnallisuuden kuin muotoilunkaan suhteen.

Työvaatteet, joita ei huomaa

”Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme vaatteita, joissa he tuntevat olonsa turvallisiksi, mutta joita he tuskin huomaavat päällään. Jos vaatteissa kaikki toimii ja tukee kehon luonnollisia liikkeitä, jos toiminnot ja yksityiskohdat, kuten taskut, ovat paikallaan, vaatteita tuskin huomaa”, toteaa toimitusjohtaja Michael Grosbøl, joka on seurannut MASCOT® MULTISAFE-sarjan kehitysprosessia läheltä.

MASCOT® MULTISAFE Takki - Patagonia - 2014

Ammattilaisten testaama

MASCOT® MULTISAFE-sarjan kehitys on kestänyt puolitoista vuotta. Yksi eniten aikaa vienyt vaihe – mutta samalla tärkein – on ollut tuotteiden testaus. MASCOTin tuotekehitysosasto on lähettänyt vaatteita testaukseen ympäri Eurooppaa. Kaasu-, öljy-, sähkö- ja urakointiyritysten työntekijät ovat testanneet vaatteita päivittäisessä työssään, ja antaneet jatkuvasti palautetta ja muutosehdotuksia, joita MASCOTin tuotekehitys on kehittänyt edelleen. Esimerkki testaajilta tulleesta parannusehdotuksesta on mittataskun sijoituspaikka, joka vaikuttaa vaatteen mukavuuteen. Kun mittatasku on lahkeen takapuolella, käyttäjä istuu työkalun päällä aina istuessaan, ja huomaa sen joka kerta polvistuessaan tai kyykistyessään. MASCOT otti yhteyttä sertifiointi-instituuttiin ja käydyn vuoropuhelun seurauksena kehitti ratkaisun, joka voitiin paitsi sertifioida, johon myös testikäyttäjät olivat hyvin tyytyväisia, sillä se lisäsi käyttömukavuutta huomattavasti kaikissa liikkeissä.

Kestävä palosuoja

Samanaikaisesti käyttäjätestien kanssa MASCOTin omissa laboratorioissa työskenneltiin kuumeisesti juuri oikean kankaan löytämiseksi. ”Yli 40 kangaslaatua testattiin, ja niistä mitattiin kutistumista, kulutuksenkestoa ja vetolujuutta”, kertoo Michael Grosbøl ja painottaa, että parhaiden kangaslaatujen valinta koituu kuluttajan parhaaksi. ”Toisin kuin monet muut valmistajat, MASCOT käyttää kangasta, jossa palonsuojaominaisuudet ovat ’sisäsyntyisiä’, eli itse kuidut ovat paloa hidastavia. Sen ansiosta palonsuojaus ei häviä toistuvissakaan pesussa, kuten voi käydä tuotteissa, joiden palonsuojaominaisuudet perustuvat pintakäsittelyyn, eikä käyttäjä voi tietää, milloin turvallisuus häviää.”

Huomiotakki - MULTISAFE - 2014

Useammat valitsevat suojaavat työvaatteet

Läheskään kaikki käyttäjät eivät välttämättä tarvitse antistaattisia, haponkestäviä ja palosuojattuja työvaatteita, jotka lisäksi suojaavat valokaarelta ja satunnaiselta hitsaukselta. Mutta yhä useammilla aloilla on herätty huomaamaan, että asianmukaiset työvaatteet voivat vähentää työtapaturmien riskiä. Sähköasentajien lisäksi energian (kaasu-, tuuli-, sähkö- ja öljyvoima) varastoinnin ja jakelun parissa työskentelevät henkilöt käyttävät turva-asuja. Nämä työntekijät liikkuvat usein ulkona, suurten liikkuvien koneiden ja kuorma-autojen läheisyydessä. Siksi työasujen tulee olla myös tuulen- ja vedenpitäviä, hengittäviä ja heijastavia. Uusi MASCOT® MULTISAFE-sarja tarjoaa tämän kaiken. Talvitakki ja talvihousut on hyväksytty peräti yhdeksän turvanormin mukaan.

Loppuvuodesta saapuvat fluoresoivat työhousut, haalarit ja työtakki. Ne on standardivaatimusten lisäksi käsitelty likaa hylkivällä pintakäsittelyllä, joka pitää vaatteet puhtaina ja siten näkyvinä pitempään. Lisäksi on tulossa neljä tuotetta sisä- ja välikerrokseen: t-paita, collegepusero, pitkähihainen tekninen aluspaita ja tekniset alushousut. Ne ovat antistaattisia, palosuojattuja ja palosuojatulla langalla ommeltuja.

MASCOT® MULTISAFE - Suojavaatteet - 2014

Fluoresoivat vaatteet on hyväksytty uuden tiukan erittäin näkyvää vaatetusta koskevan SFS-EN ISO 20471 -turvallisuusstandardin mukaan. Heijastavan materiaalin pinta-ala ylittää standardin vaatimukset. Kaikki fluoresoivat tuotteet täyttävät lisäksi standardin SFS-EN 13034 vaatimukset (suojavaatetus nestemäisiä kemikaaleja vastaan). Yhtenä harvoista markkinoilla olevista molemmat MASCOTin takit on lisäksi testattu valokaaristandardin luokan 2 mukaan (SFS-EN 61482-1-2, standardoitu testi sähköisen valokaaren aiheuttamista vaaroista).