Suojaa auringon haitallisilta säteiltä

  Ulkotöitä pitää tehdä säässä kuin säässä: sateessa, tuulessa ja paahteessa. Kylmällä ja sateisella ilmalla turvaudutaan yleensä pakkaselta ja kastumiselta suojaaviin vaatteisiin. Mutta mitä tehdään auringonpaisteessa? Myös silloin on pukeuduttava oikein eli niin, että iho on suojassa auringon haitallisilta UV-säteiltä.

  Onko sinulla aurinkoisiin kesäkuukausiin ja ulkotöihin sopivia auringolta suojaavia työvaatteita? Oikean vaatetuksen avulla pystyt pitämään huolta ihostasi ja minimoit ihosairauksien riskin. Auringon UV-säteily voi vahingoittaa ihoa, jos ulkona ollessa ei käytä aurinkosuojaa. Siksi myös työvaatteiden pitää suojata ihoa auringolta.

  Kaikki tekstiilit suojaavat jonkin verran auringon haitallisilta säteiltä, mutta suojauksen teho vaihtelee suuresti. UV-säteiden pysäyttämiseen vaikuttavat muun muassa:

  • Materiaalin tiheys
  • Kankaan paksuus
  • Kankaan valmistukseen käytetyt kuidut
  • Väri
  • Joustavuus
  • Mahdolliset jälkikäsittelyt

  Lisäksi tekstiilin kykyyn pysäyttää auringonsäteet vaikuttaa se, onko tuote märkä, pesty jne. Kuumina päivinä ja raskaissa töissä on siksi tärkeää vaihtaa märkä tai hikinen paita uuteen, ettei suojaustaso heikkenisi. Kuluneet työvaatteet kannattaa vaihtaa uusiin, jotta UV-suoja ei vaarantuisi.

  Vaatteen UV-suojaominaisuuksista huolehtimiseen kuuluu myös pesuohjeiden noudattaminen.

  EN 13758-2 UPF 40+

  Dokumentoitua suojaa auringonsäteiltä

  MASCOT on hankkinut osalle SAFE-mallistojen tuotteista UV-suojaominaisuuksista kertovan EN 13758 2 -sertifikaatin, koska näitä vaatteita käytetään usein ulkotöissä ja kaikenlaisissa sääoloissa. MASCOTin EN 13758 2 -sertifioitujen tuotteiden valikoimaan kuuluu erilaisia yläosia, esimerkiksi lyhyt- ja pitkähihaisia T-paitoja sekä collegepaitoja. Ne ovat kevyitä tuotteita, jotka sopivat pääasialliseksi kerrokseksi aurinkoisella ilmalla, kun UV-säteily on voimakkainta.

  Tutustu MASCOTin EN 13758 2 -sertifioituihin tuotteisiin täällä

  EN 13758 2 -sertifikaatin saamiseksi vaatteen suojauskyvystä kertovan UPF-arvon on oltava vähintään 50. Teho varmistetaan testeillä, ja taso on säilytettävä ja dokumentoitava säännöllisesti, jos sertifioinnin haluaa pysyvän voimassa. Jos ehdot täyttyvät, valmistaja voi lisätä tuotteeseen merkinnän ”UPF 40+”. Merkki takaa, että vaate pysäyttää UV-säteistä vähintään 97,5 %, ja vain alle 2,5 % pääsee tunkeutumaan materiaalin läpi.

  Ei taikatemppuja

  Paksu kerros aurinkorasvaa kuivalla iholla suojaa paremmin kuin ohut rasvakerros monen uintikerran jälkeen. Samalla tavalla paksu ja tiiviisti neulottu tekstiili suojaa paremmin kuin ohut ja ilmava T-paita. Kiinnitä siis huomiota materiaalien paksuuteen, kun valitset vaatteita ulkotöihin. Ohuet kankaat eivät välttämättä tarjoa tarpeeksi suojaa auringonsäteiltä.